«Αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα.» Γ. Σεφέρης

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Παραμύθι (ετυμολογία της λέξης)





Fairy tree graphics

Η λέξη παραμύθι προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα παραμυθέομαι,παραμυθοῦμαι που σημαίνει συμβουλεύω, παρακινώ, παρηγορώ, ανακουφίζω.
Αυτό άλλωστε δεν κάνουν τα παραμύθια; Πότε παρηγορούν, πότε παρακινούν και πότε συμβουλεύουν τα παιδιά μας. Άλλοτε από τη θέση της γιαγιάς ή του παππού, άλλοτε από τη  θέση των γονέων και άλλοτε από τη θέση των δασκάλων τα παραμύθια αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια όλων αυτών να ψυχαγωγήσουν, να διδάξουν, να ανοίξουν δρόμους φιλαναγνωσίας στα μικρά παιδιά.
Από τη θέση των δασκάλων λοιπόν και μαζί με τους μικρούς μαθητές μας (η αχτύπητη Β2 τάξη του 1ου Δ.Σ. Ευόσμου), τόσο εγώ, όσο και η κ.Δήμητρα (διδάσκει μουσική στην τάξη μας και ζητήσαμε την αρωγή της ) αποφασίσαμε να ασχοληθούμε για τη φετινή σχολική χρονιά 2012-2013 με τα παραμύθια. Το blog αυτό θα αποτελεί το καταφύγιο των δράσεών μας, ένα ημερολόγιο, για να μπορέσουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας πράγματα που δεν προλαβαίνουμε ή δεν μπορούμε να δούμε στο σχολείο, αλλά και ένα μοίρασμα με όποιον άλλο μπορεί να ενδιαφέρεται για αυτά που κάνουμε ή θέλει να μας βοηθήσει παραπέμποντάς μας σε υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή να προσθέσουμε στο blog μας. Αυτά λοιπόν για αρχή...
Ανεβείτε κι εσείς στο παραμυθολεωφορείο μαζί μας και ελάτε να σας πάρουμε για ένα ταξίδι στην ΟΔΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ!



                (Εικόνα από: TWO LITTLE WITCHES)
(Πατώντας πάνω στις εικόνες των λεξικών μπορείτε να μεταφερθείτε στους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους, από όπου και αντλήσαμε τις πληροφορίες μας.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το παραμυθοσχόλιό σας!