«Αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα.» Γ. Σεφέρης

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν


 

Ο Χανς-Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στην Όντενσε, της Δανίας. 
 
Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και η μητέρα του πλύστρα.

·    
Ο Χ.Κ. Άντερσεν ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Η εμφάνισή του ήταν επίσης ιδιαίτερη. Πολύ συχνά τον κορόιδευαν τα παιδιά «αλλόκοτο» ή «παράξενο».   

    Το προσωπικό του καταφύγιο, τις όποιες ελεύθερες ώρες είχε, ήταν ένα μικρό κουκλοθέατρο. Έφτιαχνε με τα ίδια του τα χέρια τις κούκλες, τις έντυνε κι έδινε τις δικές του προσωπικές παραστάσεις, με έργα κυρίως του Σαίξπηρ, τα οποία απομνημόνευε με χαρακτηριστική ευκολία.

Αν και προσπάθησε να μάθει την τέχνη του πατέρα του και αργότερα την τέχνη του ράφτη, δεν τα κατάφερε. Αντίθετα, έδειχνε εξαιρετικό ενδιαφέρον για το θέατρο, την μουσική και την ποίηση. 
Σε ηλικία 14 χρονών, εγκατέλειψε το σπίτι και την ιδιαίτερη πατρίδα του και πήγε στην Κοπεγχάγη (1819) για να αναζητήσει την τύχη του. 'Έφτασε στην Κοπεγχάγη, με ελάχιστα χρήματα, με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά η άσχημη εξωτερική του εμφάνιση, στάθηκε η αιτία να απορριφθεί.   
Στράφηκε τότε στη σπουδή της μουσικής, αλλά μετά από μια ασθένεια  έχασε τη φωνή του. Τότε ζήτησε στήριγμα στην ποίηση. Το λυρικό του ποίημα "Το παιδί που πεθαίνει" είχε ιδιαίτερη επιτυχία και προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και των ειδικών. Το ποίημα εκδίδεται τρεις φορές και ξαναδίνει στο Χ.Κ. Αντερσεν, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. 
Κατόπιν στέλνει στο διευθυντή του θεάτρου Κόλεϊ μερικά από τα δράματά του, στα οποία το έμπειρο μάτι του ειδικού διέκρινε το ταλέντο του και τον βοήθησε να συμπληρώσει τις σπουδές του. Ο Χ.Κ. Αντερσεν ήταν 19 χρονών, όταν επέστρεψε στα μαθητικά θρανία.
Στα 23 χρόνια του κερδίζει μια κυβερνητική υποτροφία και γράφεται στο πανεπιστήμιο. Την πρώτη ποιητική του συλλογή τη δημοσίευσε το 1829. Ακολούθησαν και άλλα έργα. Ο Άντερσεν αναγνωρίζεται και προκαλεί την προσοχή του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Στ΄. Αυτός του παραχωρεί τα οικονομικά μέσα για να περιηγηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες και να μελετήσει τη φιλολογία τους. Ταξίδεψε στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία.
Εκδίδει πολλά έργα και αποκτά αναγνώριση με αποκορύφωμα την υποδοχή που του επεφύλαξε η ιδιαίτερη πατρίδα του, όταν τον κάλεσε εκεί το 1867.



Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κατάφερε μέσα από τα παραμύθια του να αναπλάσει τα όνειρα όλων των παιδιών, να μεταφέρει τη μαγεία της παιδικής ηλικίας σε βιβλία και να γίνει ο μεγαλύτερος παραμυθάς όλων των εποχών. Θα γράψει συνολικά 168 παραμύθια ως το 1872 με πιο γνωστά:
  • «Τα κόκκινα Παπούτσια», 
  • «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», 
  • «Η βασίλισσα του χιονιού», 
  • «Το ασχημόπαπο», 
  • «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», 
  • «Το μικρό έλατο», 
  • «Η μικρή γοργόνα», 
  • «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα»,
  •  «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και 
  • «Η Τοσοδούλα». 
Τα παραμύθια του είναι από τα πιο πολυμεταφρασμένα έργα σε όλη την ιστορία της λογοτεχνίας.
Την άνοιξη του 1872, ο Άντερσεν έπεσε από το κρεβάτι του και χτύπησε σοβαρά. Δεν ξανάγινε ποτέ τελείως καλά και στις 4 Αυγούστου του 1875 πέθανε, σε ηλικία 70 ετών.

 Hans Christian Andersen, photograph
 Παρακολουθήστε στη συνέχεια (πατώντας πάνω στην εικόνα) ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό στην πατρίδα του Άντερσεν από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

 

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ταξιδεύει στη ΔΑΝΙΑ και επισκέπτεται το χωριό ΟΔΕΣΕΝ, όπου βρίσκεται το Μουσείο «ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ». Μέσα από τις συνεντεύξεις με τον Επιμελητή του Μουσείου «ΑΝΤΕΡΣΕΝ» και τον Διευθυντή του Κέντρου για τον ΑΝΤΕΡΣΕΝ, παρουσιάζεται το έργο και η προσωπικότητα του μεγάλου Δανού Παραμυθά. Προβάλλεται μια λιγότερο γνωστή πλευρά του ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ, αυτή του Καλλιτέχνη, Ποιητή, Λογοτέχνη και Δημιουργού υπέροχων σχεδίων, χαρτοκοπτικών και κολλάζ. Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο ΟΔΕΣΕΝ συνοδεύει το αφιέρωμα με όμορφες εικόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το παραμυθοσχόλιό σας!