«Αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα.» Γ. Σεφέρης

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ένα παραμυθένιο Google doodle αφιερωμένο στον Καρυοθραύστη

 
Την 120η επέτειο του κλασικού μπαλέτου Καρυοθραύστης γιορτάζει σήμερα η Google με ένα doodle, το οποίο απεικονίζει σκηνές από το μπαλέτο.

Τον Καρυοθραύστη, συνέθεσε ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι το 1892, βασιζόμενος στη διασκευή του παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του (Ε. Τ. Α) Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά.

Η πρωτότυπη χορογραφία είναι του Λεβ Ιβανόφ.
Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκηπα.

πηγή:  http://www.skai.gr/news

 
 Tchaikovsky - The Nutcracker (BBC Royal Opera House)
(Ολόκληρη η παράσταση)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το παραμυθοσχόλιό σας!